Ilmastointilaite kärysi

Tapahtui elokuussa muutama vuosi sitten. Lapsi, 6 vuotta, oli mennyt nukkumaan. Makuuhuone sijaitsi yläkerrassa. Samassa tilassa oli siirrettävä ilmastointilaite viilentämässä. Makuuhuoneessa oleva palohälytin alkoi piipata n. 20 minuutin kuluttua. Juoksin ylös. Katonraja oli täynnä savua, joka tuli ilmastointilaitteen puhallinaukosta. Lapsi ulos ja puoliso kävi vetämässä laitteen irti seinästä. Soitin 112, koska käry ei poistunut asunnosta. Palolaitos tuli tuulettamaan ja kantamaan laitteen ulos kun ei itse saatu. Laite oli tähän asti toiminut moitteettomasti. Kun se avattiin, havaittiin, että sisällä oli sulaneita osia. Jos laite olisi jätetty päälle yksin, olisi talo todennäköisesti palanut. Jos palovaroitinta ei olisi ollut, en tiedä mitä lapselle olisi käynyt. Nyt ei tullut mitään.

Vinkki

Palovaroitin varoittaa nopeasti alkavasta tulipalosta. Palovaroitin on hyvä olla jokaisessa huoneessa, jossa nukutaan, sekä ulosmenoreiteillä. Isommissa kodeissa palovaroittimet kannattaa kytkeä sarjaan niin, että kun yksi varoitin havaitsee palon, kaikki varoittimet hälyttävät.

Jos sähkölaite syttyy, tulee joko irrottaa virtajohto, tai jos se ei ole mahdollista sähköiskuvaaran vuoksi, irrottaa sulake sulaketaulusta. On hyvä soittaa hätäkeskukseen 112, jotta palokunta tulee tarkastamaan, että palo on varmasti sammunut eikä pääse uudelleen syttymään.

Testaa, kuinka riskialtis olet: