Kaksi kertaa selvittiin

Tuli on seurannut meitä vuonna 2017. Meille sattui saunassa tulipalo, kun kaiteelle oli jäänyt kuivumaan saunan pesusta pyyhe ja lämmön vaikutuksesta se oli alkanut palamaan kun sauna oli laitettu päälle. Onneksi olin kotona illalla ja haistoin sen n. 35 min päästä siitä kun sauna oli laitettu päälle. Tuli jo nuoli paneeleita ja liekit olivat ehtineet muodostua. Nopealla alkusammutuksella estimme palon leviämisen. Sauna ja kylpyhuone meni uusiksi mutta selvisimme.

Siitä neljän kuukauden päästä heräsimme yöllä savun hajuun ja kolinaan. Menimme tarkistamaan tilanteen parvekkeelta ja kahdeksannen kerroksen parveke oli ilmiliekeissä. Poistuimme kodista, hälytimme naapurit ja soitimme hätänumeroon. Pelastuimme – kaikki 56 asuntoa – eikä kukaan kuollut. Ei enää kolmatta kertaa kiitos.

Vinkki

Saunan tulipaloriski on suuri. Monesti tulipalo syttyy, kun kiukaan lämpö sytyttää jonkin läheisyyteen unohtuneen tavaran. Saunaa ei kuuluisi käyttää varastona, mutta jos näin tekee, tulee kiuas irrottaa sähkötaulusta. Sähkökiukaan kytkinten kanssa on hyvä olla tarkkana. Onnettomuustutkintakeskus on havainnut, että kytkimissä on monesti tulkinnan varaa ja monesti lapset voivat yltää niihin, ja varsinkin ajastustoiminnolla kiuas voi mennä päälle asukkaan tietämättä. Myös vanha sähkökiuas on tulipaloriski.

Parveketulipalojen lähde on usein unohtunut kynttilä tai huonosti sammutettu savuke. Koska  parvekkeita käytetään usein myös varastona, voi siellä olla paljonkin herkästi syttyvää tavaraa. Jos kerrostalossa naapurin parvekkeella palaa, on turvallisinta soittaa hätänumeroon ja odottaa palokuntaa omassa kodissa, ellei palo ole vaarassa levitä omalle parvekkeelle. Jos rappukäytävään on turvallista mennä, voi mennä vastaan palokuntaa ja ohjata heidät oikeaan asuntoon.

Asuntoon oikein sijoitetut ja toimivat palovaroittimet havaitsevat alkavan tulipalon nopeasti ja antavat lisäaikaa toimia oikein.

Tee Palometri!