Näistä virheistä olen kyllä oppinut.

Entisessä kodissani oli puukiukaan lisäksi sähkökiuas. Kävin laittamassa sähkökiukaan päälle enkä katsonut ympärilleni sen enempää. Kun menin katsomaan, joko saunassa olisi tarpeeksi lämmintä, näin kylpyhuoneen oven lasista että saunassa on tuli. Kiukaan päällä oli pieni muovikauha. En tiedä, miten kauha oli siihen joutunut mutta ei sillä niin väliä. Sain tukahdutettua tulipalon sammutuspeitteellä, toki vettäkin olisi voinut käyttää koska itse kiuas ei ollut tulessa. Palokuntaa ei soiteltu, vahinkoa ei ehtinyt syntymään, tuuletimme loppuillan pukuhuonetta.

Muutama vuosi myöhemmin uudessa kodissamme, olin jättänyt pahvilaatikon sähköhellan päälle. Olin ottanut kääntönupit hellasta pois. Jotenkin esikoiseni, silloin neljävuotias, oli saanut käännettyä rautatappia, jolloin levy oli alkanut lämpiämään. Olimme lähdössä poikieni kanssa ulos, kun aloin haistelemaan että mikä haisee. Onneksi tämä sattui silloin, kun olimme vielä sisällä eikä ulkona ollessamme… Reilu tuuletus useamman tunnin ajan.

Vinkki

Kodin vaaranpaikkojen top-listalla komeilevat sauna ja keittiö. Siksi sammutusvälineitä olisi hyvä varata näiden todennäköisten syttymispaikkojen läheisyyteen. Sähkölaitteiden tai rasvapalon syttyessä sammuttaminen vedellä ei ole turvallista, sammutuspeite tai käsisammutin (neste tai vaahto) taas sopii useimmille palotyypeille.

Tulipalojen ehkäisemiseksi kiukaan ympäristö tulee pitää puhtaana ylimääräisestä tavarasta, samoin liesi. Pienemmissä keittiöissä hellaa käytetään usein työtasona ruokaa valmistaessa. Liedelle unohtuu monesti kaikenlaista tavaraa, kuten pannulappuja, talouspaperirullia ja ruoanvalmistusvälineitä. Pienten lasten ja ikääntyneiden talouksissa turvaliesi on hyvä vaihtoehto estää lieden päälle meno vahingossa.

 

Tee Palometri!