Palovaroitin paloi!

Mukava työntäyteinen päivä sai hälyttävän käänteen kun palovaroitin tippui ilman mitään sen kummempaa syytä lattiaan ja sohvan taakse piiloon. Ei siinä mitään, ajateltiin, ”teen vain tämän ensin ja hoidetaan se takaisin kattoon sitten”.

Pari minuuttia meni ennen kuin pistävä palanut haju hiipi huoneeseen. Ihmettelimme mitä ihmettä ihmiset polttaa ulkona, kun sisälle leijailee tuollainen haju. Ulkona ei kuitenkaan haissut palaneelle ja siitä tulikin outo olo, kun pistävä sähköpalohaju leijaili sisätiloissa.

Tuli sitten keksittyä tarkistaa palovaroitin ja kappas vain, jäätävä haju nousi siitä vekottimesta! Patteri pois ja palovaroitin tarkkailuun keittiön metalliseen altaaseen. Takaosassa oli ”parasta ennen” merkintä 2005. Oltiin vuoden asuttu siinä kämpässä ja ajatus mitä olisi voinut sattua jos sohvan alla, verhojen ja kirjahyllyjen vieressä, olisi alkanut tulipalo, on vieläkin pelottavaa! Siis muuttaneille tiedoksi – tarkistakaa palovaroittimen ikä!

Vinkki

Suomalaisille tehtyjen kyselyiden mukaan 97–99 % uskoo oman kotinsa kohdalla palovaroittimiensa olevan kunnossa. Kuitenkin Suomessa sattuneissa asuinrakennusten tulipaloissa vain 38 prosentissa tapauksista oli toimiva palovaroitin.

Palovaroitin on kuin mikä tahansa muukin sähkölaite, sen toimintavarmuus heikkenee laitteen ikääntyessä. Vaihda siis palovaroittimesi uusiin 5–10 vuoden välein. Muista myös vaihtaa paristo vuoden välein! Vanha paristo voi mennä oikosulkuun ja aiheuttaa lämpöä ja kipinöintiä. Teippaa siis paristojen ja akkujen virtanavat piiloon ennen niiden hävittämistä.

Tee Palometri!