Poltin melkein naapurin metsän

Polttelin keväällä risuja ollessani mökillä. Naapurin maan puolella oli tähän oiva kohta, jossa olin polttanut ennenkin. Nyt kuitenkin kipinöitä lenteli risukokosta ympäriinsä. Tuli syttyi nopeasti ja levisi vauhdilla maastoon, jossa oli paljon kuivaa heinää. Yritin sammuttaa ensin sammuttimella ja sen jälkeen hain vielä vettä ämpärillä. En ehtinyt sammuttaa niin nopeasti kuin tuli levisi. Onneksi palokunta tuli nopeasti paikalle ja sai tulen sammumaan. Oli lähellä ettei levinnyt naapurin metsään. Yksi iso kataja tosin paloi kuin soihtu eikä se ole toennut palosta. On vielä pystyssä muistuttamassa, ettei tulen kanssa ole leikkimistä.

Vinkki

Metsäpalovaroituksen aikana avotulen tekeminen metsässä tai sen läheisyydessä on kiellettyä. Avotulen tekemiseen täytyy olla maanomistajan lupa, ja avotulen tekijä on vastuussa mahdollisista vahingoista. Hän on myös velvollinen huolehtimaan tulen vartioinnista, sammutuksesta ja palamisjätteiden käsittelystä.

Risunpolttoon ryhtyjän täytyy varata sammutusvettä riittävästi jo etukäteen. Jos olosuhteet ovat sellaiset, että risujen poltto voi riistäytyä käsistä, homma kannattaa siirtää toiselle päivälle. Varsinkin harvaan asutulla seudulla palokunnan tulo saattaa kestää pitkäänkin, ja siksikin on syytä valmistautua omatoimiseen sammuttamiseen.

Tee Palometri!