Vähän aamupalaa trangialla

Olin kesällä ensimmäistä kertaa pidemmällä reissulla yksin ja nukuin osan öistä autossa ja osan metsässä riippukeinussa. Olin saanut lainaksi tuttavaltani sinolipolttimella toimivan trangian ja nopean koulutuksen, kuinka sitä käytetään. ”Kato sitte että poltat vaikka jonkun kiven päällä tai otat ainakin kaikki helposti syttyvät lehdet, heinät tms pois siitä ympäriltä. Muista myös, että sinoli syttyy aika nopeesti ja älä käytä vettä sammuttamiseen. Jos tuntuu että liekki on liian äkänen niin kansi päälle vaan, kun tässä ei tota rajotinta nyt oo.”

No näillä neuvoilla olin selvinnyt onnistuneesti ensimmäiset 5 vuorokautta. Kuudes aamu valkeni aurinkoisena ja olin löytänyt autolleni parkkipaikan läheltä rantaa. Olin melko uupunut ja tuntui ettei ajatus oikein luistanut kunnolla. Asettelin trangian kivelle ja kaadoin polttimeen sinolia, aamuväsymyksestä johtuen mun käsi vähän tärräsi ja sinolia levisi jonkun verran kivelle. Ajattelin, että no ei se siitä syty, kuivuu kuitenkin ja samalla ajatuksella sytytin tulitikun viedäkseni sen lähelle poltinta. En tajunnut, että sinoli oli valunut poltinta pitkin kivelle. Sinoli syttyi ja liekki levisi siis trangiaa pitkin seuraten valunutta sinolia yhtä nälkäisenä kuin minäkin…

Kivellä ollut sinoli paloi voimakkaalla sinisellä liekillä jättäen jäljelle vain sammalten tuhkaa. Palo sammui itsekseen kun palava materiaali loppui ja kaiken onnen lisäksi, kivi oli veden ympäröimä. Kaikki tietää Harry Potterin ja liekehtivän pikarin, minä olen nähnyt liekehtivän kiven.

Vinkki

Sytytysnesteiden ja polttonesteiden kanssa sietää olla varovainen. Nyt paloi sammalet, entäpä jos nestettä olisi ollut vaatteissa? Ja kyllä, väsymys on merkittävä syy kaikenlaisiin onnettomuuksiin, myös tulipalojen syttymiseen.

Palavien nesteiden säilyttämiseen kotona on rajoituksia: asuinhuoneistoissa saa säilyttää yhteensä enintään 25 litraa palavia nesteitä ja enintään 25 kg nestekaasua. Ullakko- ja kellaritiloissa sen sijaan ei saa säilyttää nestekaasua, muita palavia nesteitä ja kaasuja tai helposti syttyvää tavaraa.

Tee Palometri!