Paloturvallisuusviikon yhteistyökumppanit:

EHYT ry

Paloturvallisuusviikko on koko pelastusalan ja yhteistyökumppaneiden yhteinen kampanja kotien paloturvallisuuden parantamiseksi. Tässä juttusarjassa esittelemme, mitä kaikkea yhteistyökumppanit Paloturvallisuusviikon puitteissa tekevät.

Kerro yhdellä virkkeellä kuka olet ja esittele toisella virkkeellä EHYT ry.

Olen Kari Vuorinen ja toimin EHYTissä talous- ja hallintojohtajana. EHYT ry on ehkäisevän päihdetyön järjestö, joka tekee töitä koko maassa.

Kuinka EHYTin toiminta sivuaa paloturvallisuutta ja Paloturvallisuusviikkoa?

Ylläpidämme matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja Elokoloja. Elokoloissa olemme jakaneet palovaroittimia sekä kertoneet ihmisille niiden toiminnasta, kuinka se kiinnitetään kattoon ja miten sitä tulee testata. Palovaroittimia on jaettu tarvitseville ilmaiseksi Paloturvallisuusviikon aikana useana vuonna.

Mitä EHYT ry on konkreettisesti tehnyt Paloturvallisuusviikolla? 

Olemme olleet mukana Asunnottomien yössä ja käsitelleet paloturvallisuusasioita tapahtumissa. Toki on haastavaa, kun toiminnan kohteena on asunnottomat, niin asunnottomuutta ei palovaroittimella ratkaista. Joka tapauksessa näissäkin yhteyksissä palovaroittimia on tarvitseville jaettu.

Pelastuslaitoksilta on käynyt työntekijöitä kertomassa paloturvallisuudesta Elokoloissa. Se on ollut todella tärkeä juttu. Olen ymmärtänyt, että laitoksetkin etsivät tapoja päästä kansan pariin ja me voimme tällä tavalla auttaa pelastusviranomaisia tutustumaan kansalaisiin.

Myös viestintää tehdään ja tuetaan näin Paloturvallisuusviikon sanomaa. Viestintää tehdään sekä EHYTin että Ehkäisevän päihdetyön verkoston toimesta.

Erilaisten erityisryhmien asuminen ja asuttaminen on ollut keskustelunaiheena viime aikoina, ja saisi olla ehkä enemmänkin. Miten näet EHYTin näkökulmasta, kuinka ihmisten tulisi turvallisesti asua tai kuinka heitä voisi turvallisesti asuttaa?

Paloturvallisuus on tärkeä asia. Ehkäisevän päihdetyön näkökulmasta olisi tärkeää muistaa se, että ei syttyisi esimerkiksi tupakasta johtuvia tulipaloja. Asiaa on käsitelty Elokoloissa, mutta asiaa voitaisiin vielä paremmin Ehkäisevän päihdetyön verkoston kautta. Olen iloinen siitä, että tänä vuonna A-Kiltojen liitto on verkoston kautta lähtenyt jakamaan palovaroittimia. Heillä on asumispalveluyksiköitä, joiden kautta voidaan saavuttaa isompi yleisö asumisturvallisuuteen kuin suoraan EHYTin toimesta.

Milloin testasit viimeksi kotisi palovaroittimien toiminnan?

Siitä on pari kuukautta aikaa, kun kaksi palovaroitinta alkoi piipata yhtä aikaa. Vuosi sitten vaihdoin kotonani palovaroittimet uusiin ja nyt ainakin kahdesta loppui patteri yhtä aikaa. Kotonani on #palohallussa.