Sähkölaitteiden turvallinen käyttö

Käytä oikein, huolla oikein, vaihda ajoissa!

Viime vuonna 657 rakennuspaloa sai alkunsa sähkölaitteesta. Merkittävä osa palokuolemista johtuu juuri sähkölaitepaloista. Niiistä suurin osa aiheutuu ihmisen toiminnasta tai toimimatta jättämisestä, ei itse laitteesta.

Vaaratilanteita aiheuttavat käyttöohjeen noudattamatta jättäminen, laitteen päälle unohtaminen sekä laitteen huono kunto. Nämä riskit on kuitenkin helppo välttää arjessa.

Tarkista kunto ennen käyttöä

Liesi, jääkaappi, telkkari, pesukoneet, valaisimet, lämmittimet, silitysrauta, kiuas… Tavallinen suomalainen koti on sähkölaitteita täynnä. Osaa niistä käytetään jatkuvasti, osaa vain toisinaan.

Satunnaisesti käytettävän sähkölaitteen kunto on syytä tarkistaa ennen virran päälle napsauttamista. Onko muovikuoressa lohkeamia tai lämmön aiheuttamia tummumia? Onko laite pölyinen? Eihän johto ole rispaantunut?

Jos laite pitää päällä ollessaan kummallista ääntä, kuumenee epätyypillisesti tai tuoksuu ”sähkölle”, sammuta se ja irrota pistoke pistorasiasta. Tarvittaessa huollata laite ammattilaisella – tai vaihda koko laite, jos sillä on jo ikää. Useimmat laitteet pysyvät pitkään kunnossa, kun muistaa puhdistaa ne pölystä sekä vaihtaa suodattimen riittävän usein.

Laitteen oikea paikka

Älä sijoita laitetta niin, että se pääsee kuumenemaan liikaa: ei siis lieden tai muun lämmönlähteen viereen. Tarkista myös tuuletusaukot ja riittävä ilmanvaihto. Kiuasta asentaessasi muista turvaetäisyys seinästä ja lauteista.

Älä myöskään sijoita sähkölaitteita syttyvien materiaalien läheisyyteen: pidä sähkölämmittimet ja silitysrauta kaukana verhoista. Varmista ajoittain seinävalaisimien kiinnitys ja onko jalkalamppu tukevasti pystyssä.

Älä jätä kodinkonetta yksin

Kun olet matkoilla, irrota ainakin isommat sähkölaitteet pistorasioista. Kotonakin ollessa kannattaa valmiusvirta katkaista yön ajaksi – näin myös säästät sähköä. Katkaisijalla varustettu jatkojohto on näppärä tähän tarkoitukseen.

Pesukoneet voivat yksin käydessään aiheuttaa sekä tulipalon että vesivahingon – minimoi molempien mahdollisuus pysymällä kotona pesuohjelmien ajan. Kodinhoitohuoneeseen on syytä asentaa oma palovaroitin.

Turvavarusteet, kuten ajastimet ja ylikuumenemissuojat, turvaavat, etteivät laitteet jää vahingossa päälle käytön loputtua. Harkitse, tarvitsetko muistin tukea omaan tai esimerkiksi ikääntyneen läheisesi kotiin.

Ammattilainen asialle

Vaikka sähkölaitteesta pitäisi hyvää huolta, se voi mennä ajan kanssa epäkuntoon. Sähkölaitteen käyttöohje kannattaakin säilyttää tulevaa tarvetta varten. Ethän käytä sähkölaitetta muuhun kuin alkuperäiseen tarkoitukseen! Vältä myös sähkölaitteen altistamista kolhuille ja tärinälle esimerkiksi kuljetuksen aikana.

Älä yritä korjata itse, vaan vie viallinen laite huoltoon ammattilaiselle. Käytä ammattilaista myös sähköasennuksissa ja tarkastuta huonokuntoiset tai muuten epäilyttävät asennukset. Valitse mieluummin kiinteä sähköasennus kuin jatkojohto. Usealla pistorasialla varustettuun jatkojohtoon saa kytkeä vain pienitehoisia laitteita.

Sähköpalon sammuttaminen

Jos sähkölaite syttyy, yritä ensin irrottaa laitteen virtapistoke. Voit myös irrottaa sulakkeen, jos et saa virtaa katkaistua muuten. Sammuta sitten palo joko käsisammuttimella, sammutuspeitteellä tai paksulla matolla, ei kuitenkaan muovi- tai tekokuitumatolla.

Paras sammutin koteihin on CE-merkitty käsisammutin. Yleensä sammuttimissa ei erikseen ilmoiteta soveltuvuutta sähköpaloihin, vaan siihen sopivat kaikki yleisimmät käsisammuttimet: neste-, jauhe-, vaahto- ja hiilidioksidisammuttimet.

Näistä jauhesammuttimet ovat edullisimpia, mutta myös sotkuisimpia. Nestesammutin sopii useimmille palotyypeille ja on helppo hankkia. Älä kuitenkaan sammuta sähköpaloa vedellä, sillä vesi johtaa sähköä ja voit altistaa itsesi sähköiskulle.

Onko sinun kotonasi paloturvallisuusasiat kunnossa? Testaa, kuinka riskialtis olet!

Tee Palometri

Lue myös paloturvallisuusvinkit taloyhtiöille.