Palovaroitinpaiva_header_SU
Palovaroitinpaiva_header_SU

Palovaroitinpäivä 1.12.

1.12. vietetään Palovaroitinpäivää.

Päivän tarkoituksena on, että ihmiset keskustelisivat paloturvallisuudesta ja että kaikki innostuisivat huolehtimaan omasta paloturvallisuudestaan.

Haastamme kaikki suomalaiset mukaan testaamaan kodin palovaroittimet perjantaina!

Yhteisen turvallisuuden kannalta on tärkeää, että jokaisen koti on paloturvallinen. Joukossa on voimaa, joten olethan sinäkin mukana?

Play Video about pp-videokansi

Yhteisen turvallisuuden kannalta on tärkeää, että jokaisen koti on paloturvallinen. Joukossa on voimaa, joten olethan sinäkin mukana?

Piip! Monta tapaa testata palovaroitin, mutta parasta on, kun sen voi tehdä yhdessä läheisen kanssa. Jennifer Käld kävi isoäitinsä luona testaamassa varoittimen tyylillä. Haastamme koko Suomen ottamaan Jenniferistä mallia ja avustamaan läheistä, jotta jokaisen koti on paloturvallinen.

Läheisistä koostuva suojaverkosto luo konkreettista turvaa elämään. Valitettavasti kaikilla ei ole verkostoa, johon tukeutua hädän hetkellä. Erityisesti ikäihmiset saattavat kokea yksinäisyyttä, kun elinpiiri on vuosien saatossa kaventunut ja ikääntyminen tuonut rajoitteita elämään.

Ota Joel Pohjanpalosta mallia ja testaa palovaroittimen toiminta kuukausittain. Muista myös vaihtaa paristo vuosittain – esimerkiksi Palovaroitinpäivänä! Ikäihmiseltäkin onnistuu testaaminen vaikka harjanvarrella tai kävelykepillä.

Mitä yhteistä on jalkapallomaalilla ja kodilla? Vastauksen tähän paljastaa jalkapallomaajoukkueemme Huuhkajien veräjänvartija Lukas Hradecký!

Katso Eskon tapa tarkistaa palovaroittimen toimivuus.

Palovaroittimen käyttö pähkinänkuoressa

Vain toimiva palovaroitin pelastaa ihmishenkiä. Pidä huolta palovaroittimestasi seuraavasti:

1. Tarkista, että palovaroittimesi toimii: paina palovaroittimen testinappia säännöllisesti, esimerkiksi aina kuukauden ensimmäisenä päivänä.

2. Vaihda palovaroittimen paristo joka vuosi, vaikkapa Palovaroitinpäivänä 1.12.

3. Muista myös vaihtaa palovaroitin 5–10 vuoden välein. Palovaroitin vanhenee kuten muutkin sähkölaitteet. Vanha palovaroitin ei välttämättä tunnista savua, vaikka merkkiääni toimii.

Palovaroitinpäivä järjestetään myös muissa Pohjoismaissa.

Vaarallisinta tulipalossa on savu, joka täyttää huoneiston jopa 2–3 minuutissa. Palovaroitin havaitsee savun nopeasti ja ilmoittaa vaarasta. Vain toimiva palovaroitin pelastaa ihmishenkiä!

Asenna palovaroitin jokaiseen makuuhuoneeseen ja eteiseen. Monikerroksiseen asuntoon kannattaa hankkia sarjaan kytkettävät palovaroittimet: kun yksikin varoitin tunnistaa savun, kaikki hälyttävät.

Muista asentaa palovaroittimet myös mökille, asuntovaunuun, veneeseen jne. Keittiössä ja pölyisissä tai kosteissa tiloissa varoitin saattaa reagoida turhaan, joten sellaisiin paikkoihin niitä ei kannata sijoittaa.

Palovaroittimen paikka on katossa

Sijoita palovaroitin kattoon, vähintään puolen metrin päähän nurkista. Näin savu tavoittaa esteettä palovaroittimen. Käyttöohjetta noudattamalla löydät varoittimille oikean paikan asunnossa.

Ota tavaksi testata palovaroittimesi säännöllisesti, mielellään kuukausittain ja aina, jos olet ollut muutaman päivän poissa kotoa. Toimintakunto kokeillaan painamalla testinappia. Tällöin toimivasta palovaroittimesta kuuluu kova ääni. Testaus on tarpeen, vaikka paristo olisi tuore, sillä palovaroittimeen tai paristoon voi tulla vika.

Paristolla toimivan varoittimen paristo pitää vaihtaa normaalisti vuoden välein. Ota tavaksi vaihtaa paristo joka vuosi samana päivänä, esimerkiksi Palovaroitinpäivänä 1.12. Palovaroitin ilmoittaa pariston heikkenemisestä äänimerkein. Noin minuutin välein toistuvaa piipahdusta et voi sekoittaa kovaan hälytysääneen.

Palovaroittimen paristonvaihto käy helpommin, kun hankkii varoittimeen kytkettävän erillisen paristokotelon, joka sijoitetaan sopivalle korkeudelle seinään.

Hanki kokonaan uudet palovaroittimet 5–10 vuoden välein

Ikääntyessään palovaroittimen toimintakyky heikkenee sekä siihen kerääntyy likaa ja pölyä. Siksi varoittimen kannattaa vaihtaa uusiin 5–10 vuoden välein.

Myytävänä on myös viiden tai kymmenen vuoden virtalähteellä varustettuja palovaroittimia, mutta niitä käytettäessä tulee varoitin aktivoida kerran kuukaudessa testaamalla niitä.

Paristokäyttöisten palovaroittimien hankinnasta ja toimintakunnossa pitämisestä vastaa asukas.

Häkävaroitin ei varoita savusta, mutta on hyvä lisäturva sellaisissa huoneistoissa, joissa on tulisija.

Kun palovaroitin hälyttää, toimi näin

Tulipalotilanteessa toimiminen kannattaa suunnitella ja harjoitella etukäteen. Tulipalo ja savun kehittyminen saattavat tapahtua todella nopeasti. Tulipalon ollessa omassa huoneistossa, on tärkeintä poistua ulos. Mitä eri poistumisreittejä voidaan käyttää? Miten pienet lapset tai mummo saadaan ulos? Onko lapset opetettu poistumaan silloinkin, jos he ovat vaikkapa tulitikkuleikeillä sytyttäneet tulipalon? Osaako pieni koululainen toimia oikein, jos on yksin kotona?

Jos tulipalo on toisessa huoneistossa, todennäköisesti turvallisin paikka on oma huoneisto. Porraskäytävään ei voi mennä, ellei ole täysin varma, ettei palavan huoneiston ovea avata tai muutoin savua pääse käytävään poistumisen aikana.

Jos palo ei ole ehtinyt kovin suureksi, voi tulta yrittää sammuttaa sammutuspeitteellä tai sammuttimella. Itseään ei kuitenkaan pidä vaarantaa. Ulkona kokoonnutaan etukäteen sovittuun paikkaan. Myös hätänumeroon 112 soitetaan vasta, kun ollaan turvassa. Palokunnan opastaminen paikalle on tärkeää.