Paloturvallisuusvinkit sähkölaitteille

Sähkölaitteiden turvallinen käyttö

KÄYTÄ OIKEIN, HUOLLA OIKEIN, VAIHDA AJOISSA!

Sähkölaitepalot ovat kotien tulipaloista yleisimpiä, ja suurin osa niistä aiheutuu ihmisen toiminnasta tai toimimatta jättämisestä, ei itse laitteesta.

Vaaratilanteita aiheuttavat käyttöohjeen noudattamatta jättäminen, laitteen päälle unohtaminen sekä laitteen huono kunto. Nämä riskit on kuitenkin helppo välttää arjessa.

TARKISTA KUNTO ENNEN KÄYTTÖÄ

Liesi, jääkaappi, telkkari, pesukoneet, valaisimet, lämmittimet, silitysrauta, kiuas… Tavallinen suomalainen koti on sähkölaitteita täynnä. Osaa niistä käytetään jatkuvasti, osaa vain toisinaan.

Satunnaisesti käytettävän sähkölaitteen kunto on syytä tarkistaa ennen virran päälle napsauttamista. Onko muovikuoressa lohkeamia tai lämmön aiheuttamia tummumia? Onko laite pölyinen? Eihän johto ole rispaantunut?

Jos laite pitää päällä ollessaan kummallista ääntä, kuumenee epätyypillisesti tai tuoksuu ”sähkölle”, sammuta se ja irrota pistoke pistorasiasta. Tarvittaessa huollata laite ammattilaisella – tai vaihda koko laite, jos sillä on jo ikää. Useimmat laitteet pysyvät pitkään kunnossa, kun muistaa puhdistaa ne pölystä sekä vaihtaa suodattimen riittävän usein.

LAITTEEN OIKEA PAIKKA

Älä sijoita laitetta niin, että se pääsee kuumenemaan liikaa: ei siis lieden tai muun lämmönlähteen viereen. Tarkista myös tuuletusaukot ja riittävä ilmanvaihto.

Älä myöskään sijoita sähkölaitteita syttyvien materiaalien läheisyyteen: pidä sähkölämmittimet ja silitysrauta kaukana verhoista. Varmista ajoittain seinävalaisimien kiinnitys.

ÄLÄ JÄTÄ KODINKONETTA YKSIN

Kun olet matkoilla, irrota mahdollisuuksien mukaan sähkölaitteet pistorasioista. Kotonakin ollessa kannattaa valmiusvirta katkaista yön ajaksi – näin myös säästät sähköä. Katkaisijalla varustettu jatkojohto on näppärä tähän tarkoitukseen.

Pesukoneet voivat yksin käydessään aiheuttaa sekä tulipalon että vesivahingon – minimoi molempien mahdollisuus pysymällä kotona pesuohjelmien ajan. Kodinhoitohuoneeseen on syytä asentaa oma palovaroitin.

Turvavarusteet, kuten ajastimet ja ylikuumenemissuojat, turvaavat, etteivät laitteet jää vahingossa päälle käytön loputtua. Tarvitseeko ikääntynyt läheisesi muistin tukea kotiinsa?

AMMATTILAINEN ASIALLE

Vaikka sähkölaitteesta pitäisi hyvää huolta, se voi mennä ajan kanssa epäkuntoon. Sähkölaitteen käyttöohje kannattaakin säilyttää tulevaa tarvetta varten.

Älä yritä korjata itse, vaan vie viallinen laite huoltoon ammattilaiselle. Käytä ammattilaista myös sähköasennuksissa ja tarkastuta huonokuntoiset tai muuten epäilyttävät asennukset.

Valitse mieluummin kiinteä sähköasennus kuin jatkojohto. Usealla pistorasialla varustettuun jatkojohtoon saa kytkeä vain pienitehoisia laitteita.

SÄHKÖPALON SAMMUTTAMINEN

Jos sähkölaite syttyy, yritä ensin irrottaa laitteen virtapistoke. Voit myös irrottaa sulakkeen, jos et saa virtaa katkaistua muuten.

Sammuta palo joko käsisammuttimella, sammutuspeitteellä tai paksulla matolla, ei kuitenkaan muovi- tai tekokuitumatolla.

Onko sinun kotonasi paloturvallisuusasiat kunnossa?