Brandsäkerhetstips
för köket

Brandsäkerhetstips för köket

Köket är hemmets hjärta – och den vanligaste platsen för brand! Varje år inträffar cirka 900 bränder i samband med matlagning. Matlagning är den vanligaste riskfaktorn för brandsäkerhet i hemmet. Det finns också elektriska apparater i köket som endast ska användas intakta och enligt bruksanvisningen. Här följer några tips för att förbättra brandsäkerheten i köket:

Spis och ugn

Kom ihåg att stänga av spisen. Nya spisar har timerfunktion och till äldre modeller kan man installera en spisvakt. Rengör även spisfläktens filter regelbundet. Det viktigaste är dock att du inte lämnar matlagningen obevakad! Alltför många olyckor händer också när man lagar mat under påverkan av rusmedel.

Andra hushållsapparater

Bland annat kylskåp och frysar samlar damm. Dammsug baksidan av hushållsapparaterna minst en gång om året. Varken ugnen eller diskmaskinen ska lämnas påslagen när du lämnar hemmet. Om ugnen, kylskåpet, diskmaskinen, brödmaskinen, mixern eller någon annan elektrisk apparat för ett konstigt ljud eller börjar lukta “elektricitet”, använd inte apparaten. Skaffa en ny eller anlita en reparatör. Granska också ledningarna då och då. Om du är borta en längre tid är det en bra idé att dra ur stickkontakterna.

Släckutrustning

En handbrandsläckare eller brandfilt är lämplig släckutrustning för köket. Förutom att skaffa släckutrustningen, se till att den är lättillgänglig. Handbrandsläckare bör också underhållas regelbundet.

Släck inte en fettbrand med vatten, även om vattenkranen finns nära tillhands – fettet flyter på vattnet och kan sprida branden om det skvättar.

Brandvarnare

När man lagar mat i köket uppstår rök och andra ångor som kan förorsaka onödiga larm med en traditionell brandvarnare. Montera inte brandvarnaren i köket.

Om du har en bakugn, lär dig att använda den rätt och stäng inte spjället förrän elden har brunnit ut helt och hållet.

Har du brandsäkerheten i skick därhemma?