Nuoren aikuisen tarkistuslista

Paloturvallinen koti on helppoa toteuttaa. Elä niin, että tulipaloa ei syty. Jos tulipalo kuitenkin syttyy, toimiva palovaroitin havaitsee sen nopeasti ja antaa aikaa sammuttaa ja poistua vaarasta. Ota käyttöön seuraavat vinkit.

VALVOMATON RUUANLAITTO ON PAHIN PALORISKI

Suurin kotien paloriski on ruuanlaitto vailla silmälläpitoa. Sapuskaa ei kannata jättää hellalle kypsymään lenkin tai torkkujen ajaksi.

LIEDELLÄ JA SEN LÄHELLÄ EI OLE MITÄÄN SYTTYVÄÄ

Lieden käyttö on asumisen paloturvallisuuden heikoin lenkki. Älä aseta tai säilytä mitään syttyvää liedelle tai sen lähelle.

YÖ EI OLE AKKUJEN LATAUSAIKAA

Sähkölaitteiden akut ladataan silloin, kun itse ollaan hereillä. Jos akku kuumenee kovasti, pullistuu tai pitää outoa ääntä, laite irrotetaan verkkovirrasta ja annetaan jäähtyä. Jos laite syttyy, yritä upottaa se veteen. Jos et onnistu, soita 112 turvallisesta paikasta.

RISA SÄHKÖLAITE VAARANTAA TERVEYTESI

Rikkinäiset sähkölaitteet kuuluu korjauttaa tai viedä SER-jätepisteeseen. Risa sähkölaite voi sytyttää palon tai aiheuttaa sähköiskun.

VAHDI ELÄVÄÄ TULTA

Jos tunnelmoit kynttilänvalossa tai käytät muuten elävää tulta, älä jätä tulta yksin.

PALOVAROITTIMET OVAT JA TOIMIVAT

Makuuhuoneessa ja asunnosta pois johtavan oven läheisyydessä on hyvä olla toimiva palovaroitin. Vaikka vuokranantaja tai taloyhtiö vastaisi palovaroittimien olemassaolosta, niiden toiminta kannattaa testata säännöllisesti itse.

TUNNE KAKSI TIETÄ TURVAAN

Asunnosta on hyvä päästä pois kahta eri reittiä. Kerrostalossa toinen reitti voi olla parveke, josta pelastuslaitos tarvittaessa evakuoi. Poistuessasi sulje ovet perässäsi, jottei savu pääse leviämään.

REITTI KÄMPÄSTÄ ULOS ON VAPAA

Oven edessä ei ole skuuttia ja puolen metrin läjää kenkiä, vaan ulos pääsee hädän tullen kompuroimatta. Samaa ohje pätee siihen toiseen poistumisreittiin.

ALKUSAMMUTUSVÄLINE ON JA SAMMUTUSTAIDOT OVAT HANSKASSA

Jokaisessa kodissa on syytä olla jokin sammutusväline. Suositeltavimpia ovat sammutuspeite tai nestesammutin. Sammuttamista kannattaa ainakin mielikuva- taikka kuivaharjoitella.

SIISTIMPI KÄMPPÄ ON PALOTURVALLISEMPI KÄMPPÄ

Muovipurkit ja pahvirasiat pois liedeltä, kulkureitit vailla kaaosta, pölyt imurin pölypussissa eivätkä sähkölaitteisiin hiipimässä. Perussiisteys ehkäisee niin tulipaloja kuin tapaturmiakin.

Paloturvallinen kämppä
– vähemmän kuumottava olo!

Alkoiko jokin paloturvallisuusasia jäytää mieltä?