Paloturvallisuusvinkit taloyhtiöille
Paloturvallisuusvinkkejä taloyhtiöille
Suomessa taloyhtiöissä asuu noin kaksi miljoonaa henkeä. Taloyhtiöissäkin vastuu paloturvallisuudesta kuuluu jokaiselle.
Hallituksen ja isännöitsijän tehtävä on huolehtia, että talossa noudatetaan turvallisuusmääräyksiä ja opastaa asukkaita niin, ettei kukaan tietämättömyyttään vaaranna koko talon tai omaa turvallisuuttaan. Vastuuhenkilöiden tehtävänä on laatia ja päivittää pelastussuunnitelma eli lakisääteinen selvitys talon turvallisuusjärjestelyistä. Monessa taloyhtiössä hallituksen avuksi valitaankin oma turvallisuusvastaava.
Asukkaan vastuulla on huolehtia muun muassa siitä, että asunnossa on toimivat palovaroittimet eikä oma toiminta lisää tulipalojen riskiä. Paloturvallisuuteen liittyvät kysymykset ja havainnot on myös hyvä ottaa puheeksi taloyhtiön kokouksissa tai yhteisissä tapahtumissa.
Taloyhtiön kuuma lista:
Turvallisuuskävely
Taloyhtiössä kannattaa järjestää turvallisuuskävely, jonka tarkoitus on käydä läpi kaikki taloyhtiön yhteiset tilat ja paloturvallisuuteen liittyvät tekijät sekä asukkaiden niihin liittyvät havainnot. Turvallisuuskävelyllä huomatut puutteet on myös korjattava. Yleisiä puutteita tai virheitä ovat rappukäytävässä säilytettävät lastenvaunut, vialliset paloturvallisuuslaitteet ja poistumisteiden sekä piha-alueella pelastusteiden esteettömyys.
Ilkivalta tulipalon syynä
Usein taloyhtiössä syttyy tahallisen teon seurauksena. Roskakatokset, autokatokset, rappu- tai varastokäytävään jätetty tavara houkuttavat sytyttelijöitä. Hankkikaa roskakatoksiin lukot ja siivotkaa turha, roskiin menevä tavara seinien sivustoilta.
Palovaroitin
Vastuu palovaroittimen hankinnasta ja toimintakunnosta on asukkaalla, jos taloyhtiössä ei ole sähköverkkoon liitettyjä palovaroittimia. Asunnoista usein puuttuu toimivat palovaroittimet; paristoja ei ole vaihdettu tai varoittimet ovat niin vanhoja, etteivät ne enää toimi.
Taloyhtiöiden onkin suositeltavaa hankkia riittävä määrä palovaroittimia jokaiseen asuntoon ja järjestää myös paristonvaihto vuosittain.
Paloturvallisuus on yhtiön kaikkien asukkaiden yhteinen asia. Vahinko yhdessä asunnossa voi vaikuttaa moneen muuhun asuntoon.
Poistu oikein
Kerrostaloissa huoneistojen väliset seinät ovat niin vahvat, että palo harvemmin leviää seuraavaan asuntoon. Siksi usein on turvallisinta odottaa palokuntaa omassa asunnossa, jos tulipalo on naapurissa. Rivitaloissa palo voi taas edetä nopeastikin vintin kautta.
Jos tulipalo on omassa asunnossa, tulee asunnosta poistua nopeasti. Ulos tulee tietää kaksi reittiä, toinen reitti on usein ikkunan kautta tai parvekkeelle. Hissi voi olla surmanloukku, jos rappukäytävässä on savua – käytä siis aina portaita. Auta myös muita poistumaan oikein.
Kokoontumispaikka
Taloyhtiöissä tulee määrittää yhteinen kokoontumispaikka tulipalotilanteita varten, ja sen tulisi myös olla asukkaiden tiedossa. Kokoontumispaikalla voidaan tarkistaa, ovatko kaikki päässeet turvaan ja odotetaan palokuntaa, joka voi kysyä lisätietoa palon sijainnista ja syttymissyystä.
Keittiöstä se syttyy
Monesti tulipalo syttyy keittiöstä päälle unohtuneen tai rikkinäisen sähkölaitteen vuoksi. Tulipalojen sytyttäjänä liesi on tilastoykkönen. Asukkaan tulee puhdistaa liesituulettimen suodatin, mutta taloyhtiön tulee puhdistuttaa ilmastointikanavat ja keittiöiden hormit säännöllisin väliajoin. Lieteen on saatavilla erilaisia turvallisuuslaitteita, ja turvallisuuteen panostavan taloyhtiön kannattaakin hankkia alkusammutusväline, kuten sammutuspeite joka asuntoon.
Tunne naapurisi
Turvallisuutta on myös tuntea omat naapurit. Hätätilanteen varalta on hyvä tietää, onko joku asukkaista vaikkapa liikuntarajoitteinen ja tarvitsee apua poistumiseen – tai vaikka palovaroittimen testaamiseen.
Hätänumeroon soittaminen
Tulipalon syttyessä taloyhtiössä on aina syytä hälyttää apua eikä ajatella, että joku muu on jo voinut soittaa. Kaikilla on velvollisuus hälyttää apua, varoittaa muita ja estää lisävahinkojen syntyminen.
Onko teidän taloyhtiössänne paloturvallisuus kunnossa?