Alkusammutusvinkit

Alkusammutus kotona

Paras tapa välttyä vahingolta on ehkäistä vaaratilanteet ja estää tulipalot. Kuitenkin kodeissa on nykyään paljon potentiaalisia tulipalon sytyttäjiä: elektroniikkaa ja sähkölaitteita. Kodeissa on myös helposti syttyviä materiaaleja, kuten tekokuituja ja muoveja. Jos siis tuli pääsee syttymään, etenee se nopeasti ja tuhoisasti.

Niinpä vahingon varalle tulee olla valmistautunut: alkusammutusvälineet hankittuna, käyttökunnossa ja käden ulottuvilla. Pääroolissa on alkusammutusvälineiden käyttäjä: välineitä tulee osata käyttää ja toimia määrätietoisesti.

Oikeassa paikassa, oikeaan aikaan

Asuinrakennuksessa palo syttyy useimmiten keittiössä. Ruuanlaiton yhteydessä saa vuosittain alkunsa noin 900 tulipaloa. Sijoita siis alkusammutusväline ainakin keittiöön käden ulottuville. Ei vaatehuoneeseen, makkarin yläkaappiin tai siivouskomeron perukoille.

Käykää läpi mahdollisia tulipalotilanteita koko perheen kanssa: Miten toimitaan, jos ruoka kärähtää liedellä? Entäpä, jos kynttilä kaatuu pöytäliinalle tai kännykän laturi poksahtaa? Sijoittakaa alkusammutusvälineet paikkaan, josta ne ovat helposti saatavissa todennäköisimpiä vahinkotilanteita varten.

Konstit on monet

Tulipalon tyyppejä on lukuisia, ja niin on sammutusvälineitäkin: on nestesammutin, sammutuspeite ja jauhesammutin… Millaista sammutinta eri palotilanteisiin suositellaan?

Sammutuspeite on kätevä ja edullinen alkusammutusväline. Se soveltuu esimerkiksi kattila- ja sähkölaitepalojen sekä syttyneiden vaatteiden alkusammutukseen. Säilytä sammutuspeitettä seinässä näkyvällä paikalla, jotta saat sen nopeasti pois pussista. Suojaa itsesi pitämällä kiinni peitteen lenkeistä ja käännä lievettä käsiesi suojaksi. Lähesty kohdetta suojaten kasvojasi peitteellä, paina peitteen alareuna jalkasi alle ja tukahduta palava kohde laskemalla peite tiiviisti palavan kohteen ympärille.

Mikäli sammutuspeitteen hankinta on unohtunut, on paksu ja tiivis matto tai huopa usein nopeimmin saatavilla oleva alkusammutusvälineen korvike. Voi olla järkevämpää tukahduttaa palo heti maton avulla kuin vaikkapa rynnätä keittiöön hakemaan vettä, sillä tuli leviää uskomattoman nopeasti.

Käsisammuttimia on useita erilaisia: neste-, jauhe- ja hiilidioksidisammuttimia. Kotiin suositellaan kuuden litran nestesammutinta. Tärkeää on myös, että sammutin on CE-merkitty. Merkinnällä tuotteen valmistaja vakuuttaa, että sammutin täyttää EU-direktiivit ja asetukset.

Nestesammuttimien nesteet ovat vesipohjaisia vaahtoja, ja nekin soveltuvat niin kiinteiden kuin nestemäisten aineiden sammuttamiseen.

Jauhesammuttimet soveltuvat miltei kaikkeen sammuttamiseen: kiinteiden, nestemäisten sekä kaasumaisten aineiden sammuttamiseen.

Hiilidioksidisammutin soveltuu neste- ja erityisesti sähköpalojen sammutukseen. Hiilidioksidisammuttimella ei tule sammuttaa ihmisen päällä olevia vaatteita, sillä hiilidioksidi purkautuu sammuttimesta noin -75 celsiusasteen lämpötilassa. Hiilidioksidi syrjäyttää hapen voimakkaasti. Poistu siis tilasta heti hiilidioksidisammuttimen käytön jälkeen.

Erilaisia sammuttimia myyvät mm. rautakaupat, monet marketit ja autotarvikeliikkeet.

Vesi vanhin voitehista

Tehokas alkusammutuskeino on myös vesi, joko sankoruiskun tai vesiletkun kautta. Tehokkaimmillaan vesi on hienojakoisena suihkuina liekkien juureen ruiskutettuna. Avuksi käy myös ämpäri tai muu astia.

Vesi ei sovellu rasvapalojen sammutukseen. Sähkölaitepalot on turvallisinta sammuttaa tukahduttamalla tai niiden sammuttamiseen soveltuvalla sammuttimella.

Miten sammutinta käytetään?

Käsisammuttimen käyttö ei ole avaruusfysiikkaa, mutta sitä kannattaa harjoitella. Sammuttimen mukana tulee myös käyttöohje – tutustu siihen heti sammuttimen hankittuasi, sillä hätätilanteessa et enää ehdi opiskelemaan. Esimerkiksi käsisammuttimen paine riittää vain noin 5–20 sekunniksi, joten on tärkeää suunnata sammutusteho kerralla oikein.

Muista myös tarkistuttaa käsisammuttimen toimintakunto vähintään kahden vuoden välein, vaikka sitä ei olisi käytetty. Sammuttimien tarkastuksia ja käytön jälkeen tehtäviä huoltoja suorittavat käsisammutinliikkeet.

Sammutusväline palon mukaan

PUU, KANGAS, PAPERI JA SISUSTUSMATERIAALIT

Neste- tai jauhesammutin tai vesi.

SÄHKÖLAITE

Neste- tai jauhesammutin tai sammutuspeite.

! Irrota sähkölaitteen pistoke seinästä, mikäli mahdollista itseäsi vaarantamatta.

RASVAPALO

Kattilan kansi, neste- tai jauhesammutin tai sammutuspeite.

! Pysäytä liesituuletin, ettei palo pääse leviämään hormiin.

BENSIINI, ÖLJY, LAKKA JA MAALI

Neste- tai jauhesammutin.

Vinkki: Tarkista sammutinta hankkiessasi sammuttimen soveltuvuus erilaisten palojen sammutukseen. Tyypit merkitään yleisimmin kirjaimin:


A (kiinteiden aineiden palot)
B (nestemäisten aineiden palot)
C (kaasujen palot)

Onko sinun kotonasi paloturvallisuusasiat kunnossa?