Alkusammutus kotona

Paras tapa välttyä vahingolta on totta kai ennaltaehkäistä vaaratilanteet ja estää tulipalot. Kuitenkin kodeissa on nykyään paljon potentiaalisia tulipalon sytyttäjiä: elektroniikkaa ja sähkölaitteita. Kodeissa on myös helposti syttyviä materiaaleja, kuten tekokuituja ja muoveja. Jos siis tuli pääsee syttymään, etenee se nopeasti ja tuhoisasti.

Niinpä vahingon varalle tulee olla valmistautunut: alkusammutusvälineet hankittuna, käyttökunnossa ja käden ulottuvilla. Pääroolissa on luonnollisesti alkusammutusvälineiden käyttäjä: välineitä tulee osata käyttää ja tilanteessa toimia nopeasti ja määrätietoisesti.

Tämä tilasto ei valehtele

Viime vuonna Suomessa syttyi 5409 rakennuspaloa, mutta alkusammutusta yritettiin vain 1873 tulipalossa. Näissä tapauksissa lähes 60 %:ssa tuli saatiin talttumaan alkusammutuksen avulla ja 30 %:ssa tapauksista alkusammutus rajoitti paloa. Tulipalo on helpoin sammuttaa alkuvaiheessa ja siksi alkusammutus on varsin tehokas tapa pienentää tulipalojen aiheuttamia vahinkoja.

Oikeassa paikassa, oikeaan aikaan

Asuinrakennuksessa palo syttyy useimmiten keittiössä. Viime vuonna ruoanlaiton yhteydessä sai alkunsa 889 tulipaloa. Sijoita siis alkusammutusväline ainakin keittiöön käden ulottuville. Ei vaatehuoneeseen, makkarin yläkaappiin tai siivouskomeron perukoille.

Käykää läpi mahdollisia tulipalotilanteita koko perheen kanssa konkreettisella tasolla: Miten toimitaan, jos ruoka kärähtää liedellä? Entäpä, jos kynttilä kaatuu pöytäliinalle tai varavirtalaturi poksahtaa? Sijoittakaa alkusammutusvälineet paikkaan, josta ne ovat helposti saatavissa todennäköisimpiä vahinkotilanteita varten.

Konstit on monet

Tulipalon tyyppejä on lukuisia, ja niin on sammutusvälineitäkin: on nestesammutin ja sankoruisku, on sammutuspeite ja jauhesammutin… Mutta millaista sammutinta eri palotilanteisiin suositellaan?

Sammutuspeite on kätevä ja edullinen alkusammutusväline. Se soveltuu esimerkiksi kattila- ja sähkölaitepalojen sekä syttyneiden vaatteiden alkusammutukseen. Säilytä sammutuspeitettä seinässä näkyvällä paikalla, jotta saat sen nopeasti pois pussista. Suojaa itsesi pitämällä kiinni peitteen lenkeistä ja käännä lievettä käsiesi suojaksi. Lähesty kohdetta suojaten kasvojasi peitteellä, paina peitteen alareuna jalkasi alle ja tukahduta palava kohde laskemalla peite tiiviisti palavan kohteen ympärille.

Mikäli sammutuspeitteen hankinta on unohtunut, on paksu ja tiivis matto tai huopa usein nopeimmin saatavilla oleva alkusammutusvälineen korvike. Voi olla järkevämpää tukahduttaa palo heti maton avulla kuin vaikkapa rynnätä keittiöön hakemaan vettä, sillä tuli leviää uskomattoman nopeasti.

Käsisammuttimia on useita erilaisia: neste-, jauhe- ja hiilidioksidisammuttimia. Niitä on saatavana eri kokoisina ja eri voimakkuuksilla. Kotiin suositellaan nestesammutinta. Tärkeää on myös, että sammutin on CE-merkitty. Merkinnällä tuotteen valmistaja vakuuttaa, että sammutin täyttää EU-direktiivit ja asetukset.

Jauhesammuttimet soveltuvat miltei kaikkeen sammuttamiseen: kiinteiden, nestemäisten sekä kaasumaisten aineiden sammuttamiseen.

Nestesammuttimien nesteet ovat vesipohjaisia vaahtoja, ja nekin soveltuvat niin kiinteiden kuin nestemäisten aineiden sammuttamiseen.

Hiilidioksidisammutin soveltuu neste- ja erityisesti sähköpalojen sammutukseen. Hiilidioksidisammuttimella ei tule sammuttaa ihmisen päällä olevia vaatteita, sillä hiilidioksidi purkautuu sammuttimesta noin -75 celsiusasteen lämpötilassa. Hiilidioksidi syrjäyttää hapen voimakkaasti. Poistu siis tilasta heti hiilidioksidisammuttimen käytön jälkeen.

Erilaisia sammuttimia myyvät mm. rautakaupat, monet marketit ja autotarvikeliikkeet.

Vesi vanhin voitehista

Tehokas alkusammutuskeino on myös vesi, joko sankoruiskun tai vesiletkun kautta. Tehokkaimmillaan vesi on hienojakoisena suihkuina liekkien juureen ruiskutettuna. Avuksi käy myös ämpäri tai muu astia, mutta kannattaa muistaa, että vesi ei sovellu rasvapalojen sammutukseen. Sähkölaitepalot on turvallisinta sammuttaa tukahduttamalla tai niiden sammuttamiseen soveltuvalla sammuttimella.

Miten tätä ajetaan?

Käsisammuttimen käyttö ei ole avaruusfysiikkaa, mutta sitä kannattaa harjoitella. Sammuttimen mukana tulee myös käyttöohje – tutustu siihen heti sammuttimen hankittuasi, sillä hätätilanteessa et enää ehdi opiskelemaan. Esimerkiksi käsisammuttimen paine riittää vain noin 5–20 sekunniksi, joten on tärkeää suunnata sammutusteho kerralla oikein.

Muista myös tarkistuttaa käsisammuttimen toimintakunto vähintään kahden vuoden välein, vaikka sitä ei olisi käytetty. Sammuttimien tarkastuksia ja käytön jälkeen tehtäviä huoltoja suorittavat käsisammutinliikkeet.

Sammutusväline palon mukaan

PUU, KANGAS, PAPERI JA SISUSTUSMATERIAALIT Neste- tai jauhesammutin tai vesi.
SÄHKÖLAITE Neste- tai jauhesammutin tai sammutuspeite.
! Irrota sähkölaitteen pistoke seinästä, mikäli mahdollista itseäsi vaarantamatta.
RASVAPALO Kattilan kansi, neste- tai jauhesammutin tai sammutuspeite.
! Pysäytä liesituuletin, ettei palo pääse leviämään hormiin.
BENSIINI, ÖLJY, LAKKA JA MAALI Neste- tai jauhesammutin.

 

Vinkki: Tarkista sammutinta hankkiessasi sammuttimen soveltuvuus erilaisten palojen sammutukseen. Tyypit merkitään yleisimmin kirjaimin:
A (kiinteiden aineiden palot)
B (nestemäisten aineiden palot)
C (kaasujen palot)

 

Onko sinun kotonasi paloturvallisuusasiat kunnossa? Testaa, kuinka riskialtis olet! Tee Palometri!

Lue myös paloturvallisuusvinkit keittiöön.

Lisätietoa käsisammuttimista löytyy mm. Tukesin sivuilta.